torsdag2 maj

Kontakt

Annonsera

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsliv

Omskriven och orädd: ”Alla entreprenörer är lite galna”

Publicerad: 16 april 2024, 13:57

Elvira Eriksson har utvecklat sitt ledarskap genom åren. ”Förut höll jag på för mycket med detaljer. Nu jobbar jag mer med mål och vision samt tar hand om mitt team.”

Hon har varit nära konkurs. Hon har brutit nacken. Men efter tio år med eget företag blomstrar hennes skapelse Mockberg. ”Det är jäkligt svårt att bygga ett lönsamt bolag”, säger tävlingsmänniskan Elvira Eriksson som i år tickade in på Markets uppmärksammade talanglista.

Ämnen i artikeln:

Talanglistan 2024

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Elvira Eriksson har ett superår bakom sig. Hennes bolag Mockberg nådde rekordnivåer 2023 – både vad gäller omsättning och resultat.

Så det är ytterst vältajmat att kliva in på Talanglistan 2024.

– Jätteroligt. Har aldrig tagit den typen av uppmärksamhet för givet. Det är ingen drivkraft i sig men jag blir alltid glad när det händer, säger hon som trots allt ganska van vid medial uppmärksamhet.

Hon har blivit omskriven och intervjuad om allt från havandeskap till den allvarliga olyckan där hon bröt nacken samt bolagets upp- och nergångar.

För det är ingen nykomling vi pratar om. Hon grundade Mockberg 2015 tillsammans med sin bror. Ambitionen var att skapa och sälja ”den perfekta klockan” för kvinnor. 

Då var omsättningen tio miljoner kronor.

I dag säljer Mockberg klockor och smycken för 61 miljoner via egen e-handel.

Har verksamhet kommit så långt som du tänkt dig?
–  Jag trodde att det skulle gå snabbare men jo, vi har nått en bra nivå nu. Vi är ledande i vårt segment i prisklassen och ska fortsätta växa. Men omsättning är inte viktigaste, utan för mig som vd handlar det mer om vilken position och vilket sortiment vi har.

Hur vill du beskriva din karriär?
– Till en början var det enkelt att växa innan vi hade några tuffa år och var på randen till konkurs. Men vi gav inte upp och de senaste åren har det lossnat rejält. Att driva företag när det går bra är enkelt. Man lär sig mest när det går dåligt för du tvingas bli bättre på allt. Nu i efterhand är de tuffa åren det bästa som har hänt mig. Jag är en bättre ledare och egot är lite mindre. Det är kort sagt jäkligt svårt att bygga ett lönsamt bolag och det tog några år.

Har du alltid haft en entreprenörsådra?
– Ja, jag har aldrig haft ett vanligt jobb och är helt oanställningsbar, haha. Jag vet inget annat än att vara min egen.

Vilka är dina främsta egenskaper?
– Att jag är modig och orädd. Det måste du vara för att ta stora beslut eller pusha teamet i en viss riktning. Alla entreprenör som skapat något är lite galna.

Du är med andra ord en utpräglad tävlingsmänniska … ?
– Ja, absolut. Jag var ganska obegåvad i skolan och fick en adhd-diagnos. Men jag skulle ha bäst betyg, inte för att bli ekonom utan för att bräcka brorsan. Jag har drivit mig själv ganska hårt i bland. När jag bröt nacken i en ridolycka lutande jag väl ner mig lite. Men jag jobbar med att jag måste ta det lugnt, i synnerhet nu när jag är förälder.

Vad gör du om tio år?
– Jag jobbar nog med Mockberg. De tio första åren var en lärotid så nu har vi mycket roligt framför oss.

Vad är ditt bästa karriärtips?
– Våga ta för dig, jobba jäkligt hårt och var snäll. Att vara god har ofta räddat mig, så  bränn inga broar. Jag tror mycket på karma.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev