Gå direkt till innehåll
EPD på rektangulära kanaler ger unikt erbjudande

Nyhet -

EPD på rektangulära kanaler ger unikt erbjudande

Nu kompletteras även Bevegos rektangulära kanalsystem Altech med EPD vilket ger ytterligare konkurrensfördelar. EPD är en standardisering som efterfrågas mer och mer, och som visar produktens exakta klimatpåverkan från råmaterial till återvinning. Bevego får med detta nu en unik position på marknaden när man kan erbjuda både cirkulära och rektangulära kanalsystem för ventilation med EPD.

Lansering på Nordbygg i april

EPD står för Environmental Product Declaration och är en miljödeklaration som redogör för produktens koldioxidutsläpp och dess miljömässiga konsekvenser. Att ta reda på klimatavtrycket för varje produkt är ett omfattande arbete. En EPD omfattar miljöpåverkan från råvaruutvinning, distribution, tillverkningsprocess och dess avfallshantering. Till sin hjälp har Bevego haft konsulthjälp för att ta fram data och göra beräkningar. Det färdiga resultatet lanseras lagom till Nordbygg, Nordens största mässa för bygg- och fastighetsbranschen.

”Det känns särskilt roligt att ha EPD:erna färdiga till Nordbygg och att få presentera detta som en nyhet på mässan. Nu när allt är digitalt så släpps nyheter löpande allteftersom, vilket är en förklaring till varför dessa inte längre är lika vanligt förekommande på mässor. Vi tror och hoppas på bra respons nu när vi kan erbjuda EPD även på vårt rektangulära kanalsystem. Det finns ingen lag som kräver EPD men vi märker att efterfrågan har ökat markant från våra kunders kunder.” berättar Thomas Bengtsson som är affärsområdeschef inom ventilation på Bevego.

Ett verktyg för att göra ett hållbart val

En EPD används bland annat av arkitekter, byggherrar och andra beslutsfattare för att kunna jämföra produkter och göra ett hållbart val. Den specifika data för två jämförbara produkter kan skilja sig åt beroende på saker som transportsträcka och energikälla vid tillverkning. När det gäller ventilationskanaler går man bland annat till plåttillverkaren och ber om deras miljödeklaration för de specifika materialen. Allt från råvaran, transporter, energiförbrukning och emballage omvandlas till ett CO2-utsläpp som presenteras i produktens EPD.

Företaget Øland A/S i Danmark är en del av Saint-Gobain och ett systerföretag till Bevego. Även de har arbetat med att ta fram EPD till sina rektangulära ventilationskanaler, och här har Bevego haft ett utbyte och fått bekräftat att man står sig bra i jämförelse.

Lokal tillverkning blir mer hållbart

Bevego har länge arbetat medvetet med hållbarhetsfrågor och inom ventilation har de en annorlunda tillverkningsprocess som möjliggörs av den centraliserade beredningsenheten i Landvetter utanför Göteborg. Där laserskärs all plåt till de kommande rektangulära ventilationskanaler, som sedan skickas ut i platta paket för ihopsättning på Bevegos lokala VentCenter runt om i landet. På så sätt kan man tillverka närmare kunden och minska volymen på transporterna. När en färdig ventilationskanal levereras är det annars mycket ”luft” som skickas på lastbilen. Ju kortare transportsträcka desto mindre avtryck på miljön helt enkelt.

”Vi arbetar med våra VentCenter på olika orter för att komma så nära kunden som möjligt. Oavsett vart vi producerar kanalerna håller vi en mycket hög prestanda, och vi anser själva att vi ligger i framkant inom det rektangulära. Med en EPD kan vi nu även visa på produkternas klimatavtryck vilket är efterfrågat och något som bara kommer att bli viktigare framöver.” säger Thomas.

Erbjuder komplett system med EPD

EPD på det rektangulära kanalsystemet var den sista pusselbiten som gjorde att Bevego nu kan erbjuda ett komplett kanalsystem inom ventilation med EPD. De cirkulära kanalerna från både Bevego och leverantören Hallströms har EPD sedan tidigare, vilket även gäller de tillhörande detaljerna från Hallströms. Cirkulära kanaler och rektangulärt kanalsystem tillverkade av Bevego går under varumärket Altech.

”Våra rektangulära ventilationskanaler är produkter som till 100 procent är tillverkade av Bevego, med en sedan tidigare hög teknisk prestanda. Nu har vi även satsat på EPD för att säkerställa produktens totala prestanda ytterligare. Branschen har längtat efter någon typ av standard i detta avseende med tanke på den uppsjö av olika certifieringar som finns på marknaden idag, och som drivs av olika kommersiella krafter. Nu upplever vi att Europa och med det även Sverige styr mot EPD som är en mycket mer omfattande rapport och beskriver hela livscykeln. Även om det inte är lag på EPD idag så är det en hållbarhetsstämpel, och vi har fler och fler kunder som lämnar anbud på projekt där det efterfrågas.” avslutar Thomas.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Annika Ekholm

Annika Ekholm

Presskontakt Marketing Manager

Välkommen till Bevego!

Om du inte redan känner till oss är vi ett av landets ledande grossist- och handelsföretag inom byggplåt, teknisk isolering och ventilation. Bland våra kunder anses vi vara en tillförlitlig leverantör med gott rykte, något vi är mycket stolta över och jobbar hårt för. Vi kavlar gärna upp ärmarna och ser till att vårt sortiment ständigt uppdateras, att vår kvalité är den högsta och våra medarbetare de mest kompetenta.