Börje Elvir Håkansson slutade sin anställning på företaget han arbetade hos, på egen begäran 1945 och grundlade Håkanssons Metalltryckeri som sedermera kom att utvecklas till dagens CEPA. Idag drivs företaget av tredje generation Håkansson.

CEPA Steeltech AB är en underleverantör till verkstadsindustrin och ingår i Stockforsa Invest AB, med 85 anställda verksamma på 21 000 m2 produktionsyta beläget i skånska Höör. Företaget är certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001. Bland företagets större kunder finns Alfa Laval, ABB, Muuto m.fl. CEPA lägger stort fokus på specialkompetens inom områdena laserskärning/svetsning, stansning, kantpressning och djupdragning. Tillverkning av plåtkomponenter sker till verkstadsindustri med svensk anknytning. Genom modern teknik, komplett tillverkningsprocess, en flexibel och effektiv organisation, ska man tillfredsställa kundens behov och förväntningar.

Att få möjligheten att besöka våra mest framgångsrika verkstadsföretag så ligger ett stort nätverk till grund. En industri som vidareutvecklar sig själv genom smarta investeringar och i grund och botten sunt förnuft och kostnadskalkyler betyder att vårt samhälle får tillgång till trygga arbetstillfällen och skatteintäkter som i sin tur skapar det goda samhället.

CEPA i Höör marscherar nu med stadiga steg in i en industriell transformation, där allt går med hög hastighet och där snabbhet, kvalitet, trygga leveranstider i kombination med träffsäkra offerter, ger utslag på den alltmer konkurrensutsatta marknaden som i detta fall handlar om underleverantör och expertis inom formning och bearbetning av plåtdetaljer och komponenter för morgondagens plåtindustri. Idag pågår en industriell revolution där maskinparken kopplas samman med företagetens affärssystem och skapar tydliga och ofta helt automatiserade processkedjor.

Mätning med ett av de längsta skjutmåtten jag träffat på ute i produktionen.
Mätning med ett av de längsta skjutmåtten jag träffat på ute i produktionen.

För att kunna se framåt, behöver vi lite bakgrundsfakta och om den senaste maskininvesteringen, där installationen påbörjades under hösten 2023 och kunde slutföras under mars månad 2024.

– Fabriken i Höör har gjort stora investeringar för att kunna möta de tuffa krav som ställs på oss som underleverantör, säger VD Mickael Håkansson, när vi träffas på företagets kontor och tar en kopp kaffe tillsammans med Pierre Landgren som är Platschef på CEPA och med är även maskinsäljare Erik Arden Salvagnini Scandinavia.

– Företaget har alltid satsat på att ny teknik tar företaget framåt och skapar sysselsättning. Från början handlade det om ett professionellt hantverk som låg till grund för att företaget utvecklade och utmanade vad som var möjligt att göra med effektiviseringar inom både mjuka och hårda värden, säger Mickael.

– Vår kontinuitet och kontinuerliga utveckling gör att vi bibehåller vår ledande position som en långsiktig och trygg underleverantör till våra kunder. Vår satsning på automatisering gör att CEPA står för hög processtabilitet där vi kan tillverka produkter på ett mer kostnadseffektivt sätt.

Maskinsäljare Erik Arden på Salvagnini Scandinavia kommer med intressant input, som alltid.

Först lite om Salvagninis högpresterande teknik som möjliggör övergången från traditionella till avancerade produktionsprocesser. Tack vare ny sofistikerade teknik och mjukvara kan produktionsprocessen ses från en helt annan vinkel. Det hjälper kunderna att förbättra designen, produktionsprocessen och kostnaden per del, ”tänka om” sin produktion och avsevärt förbättra sina resultat.

Att utnyttja potentialen i sina system och därmed förbättra sin konkurrensposition på marknaden. Här kan Salvagninis erfarna experter optimera produktionsprocessen och öka kvaliteten och effektiviteten genom att minska antalet steg, materialåtgång och kostnader.

När CEPA investerar, så skall det vara extra mycket av allt.

– Anläggning som CEPA nu investerar i är en P4lean 2520 fullt utrustad med helautomatisk robothantering för både in- och utmatning samt stapling av bockade ämnen.

– Guido Salvagnini utvecklade den första panelbocken redan 1977. Nu 47 år senare ser vi det absolut senaste inom panelbockning i P4lean 2520 som är fullt utrustad med den senaste tekniken som patenterade CLA-SIM, helautomatiska flikverktyg för bockning av bruten bocklinje.

– Option Cut, en helintegrerad industriell gradsax som möjliggör bockning och klippning av mycket smala ämnen. P-verktyg för bockning av mycket komplicerade bockningar mm. P4lean 2520 har inga ställtider utan all verktygsuppsättning sker i ”masked time” dvs under tiden då nästa ämne laddas in, säger Erik Arden.

Plåtar färdiga för bockning, beroende på vilken detalj som skall tillverkas. Här producerar cellen långa perioder bemannat/obemannat.
Plåtar färdiga för bockning, beroende på vilken detalj som skall tillverkas. Här producerar cellen långa perioder bemannat/obemannat.

– Automation och flexibilitet är nyckelorden i vår investering som framtids säkrar företagets utvidgade affärsplan. CEPA´s produktion varierar från lågserieproduktion till större serier. Med MCU plockrobot kan vi hantera flera olika ämnen parallellt från olika plockbord som kan laddas utan att stoppa produktionen. Staplingsroboten SAR med ett helautomatiskt gripdon som ställer om sig själv beroende på vilken detalj som kommer kan cellen producera långa perioder obemannat, allt under full kontroll med Salvagnini LINKS, förklarar platschefen Pierre Landgren.

– Vi har erfarenheter från maskiner inom panelbockningstekniken sedan 25 år tillbaka men då var det så klart en helt annan teknik och utvecklingen har gått framåt med många olika teknikkliv mekaniskt men givetvis också mjukvara. Senaste panelbocken i vår verkstad var en Salvagnini P2 som har åtta år på nacken. De program/detaljer som vi har kört i den äldre maskinen kan vi nu helt integrera i den nya maskinen, säger Pierre.

– Vi är nu inne i automationens värld med helautomatik/robotik och det betyder att vi kommer att kunna utnyttja maskinen på flera sätt, dels genom att köra nya detaljer från våra kunder i större volymer och att vi kan flytta över jobb som vi tidigare tillverkade i manuell kantpressning, säger Pierre.

Med MCU plockrobot kan vi hantera flera olika ämnen parallellt från olika plockbord som kan laddas utan att stoppa produktionen.
Med MCU plockrobot kan vi hantera flera olika ämnen parallellt från olika plockbord som kan laddas utan att stoppa produktionen.

– Med den nya P4lean 2520 fullt utrustad med helautomatisk robothantering för både in- och utmatning samt stapling av bockade ämnen som är Salvagnini`s ”värstingmodell” har CEPA nu skapat förutsättningar för automatisk panelbockning för en mångsidig produktion. Modell P4 kombinerar produktivitet med sina automatiska bocknings- och hanteringscykler och flexibilitet med sina universella bockningsverktyg, säger Erik Arden och fortsätter;

– Den italienska maskintillverkaren Salvagnini är en auktoritet på ”panelbockning 4.0”, en flexibel process vars like aldrig har skådats tidigare, med applikationsgränser som nu sträcker sig till sektorer och miljöer som alltid har ansetts vara dåligt lämpade för denna teknik. Och betänk att vid full drift, så ”spottar” anläggningen ut en plåtdetalj var 30:e sekund.

Avslutningsvis vill jag betona att samarbetet med CEPA har varit fantastiskt roligt och en komplex maskinaffär som detta är så är det relativt enkelt att jobba när kunden är så där extra nyfikna och intresserade och liksom jag brinner för ny teknik och vill jag tillägga, förstår vad en helautomatisk panelbockmaskin med sitt högteknologiska innehåll kan göra med flexibilitet och produktiviteten.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here